Thursday, June 23, 2016

Today Words

Assalamualaikum

One of my friends always remind me about give and take. Give and take ni actually dia ada banyak cara. Contohnya, cara kau appreciate what someone have done for u dengan say thanks and do the same thing to her or him. Takde la, exactly the same tapi contohnya kalau dia blanja kau makan kat TGI Friday, kau blanje la dia snake plate ke takpun bagi coklat cadburry ke kan. Contohhhh

Contoh lain, bila someone give something to u, walaupun kau tak suka dia, jangan dibuang apa yang diberi. Simpan lah pemberian orang. Kau atak suka, tak payah do the same thing, tapi appreciate la. Kalau yang ni tak give la. kau take je. haha

Kalau dalam chatting pun ada give and take ok. 2-way communication. sorang tanya, then reply lepas tu tanya la dia balik. what ever question tapi boleh rasa la 2-way communicate. Kalau sorang tanya, pastu sorang lagi tu pandai jawab soalan yang dibagi je, then tanya lagi pastu, yang sorang ni just reti jawab je. sampai kesudah sampai orang tu dah takde soalan dah, akhirnya mesej pun tak dah la sebab dah habis soalan nak tanya. Senang citer one way communication ni, sorang je yang excited iaitu orang yang mengemukakan soalan. Yang lagi sorang cumalah macam kaunter pertanyaan. haha. so this is one way communication.

Tapi betul, this thing will give some impact to your relationship tau. sebab apa? bosannnn. sebab apa? macam bertepuk sebelah tangan.

Well said, cakap pandai. Tapi buat jugak. Bakiss bakiss. haha

TC

No comments:

Post a Comment