Thursday, June 23, 2016

Today Words

Assalamualaikum

One of my friends always remind me about give and take. Give and take ni actually dia ada banyak cara. Contohnya, cara kau appreciate what someone have done for u dengan say thanks and do the same thing to her or him. Takde la, exactly the same tapi contohnya kalau dia blanja kau makan kat TGI Friday, kau blanje la dia snake plate ke takpun bagi coklat cadburry ke kan. Contohhhh

Contoh lain, bila someone give something to u, walaupun kau tak suka dia, jangan dibuang apa yang diberi. Simpan lah pemberian orang. Kau atak suka, tak payah do the same thing, tapi appreciate la. Kalau yang ni tak give la. kau take je. haha

Kalau dalam chatting pun ada give and take ok. 2-way communication. sorang tanya, then reply lepas tu tanya la dia balik. what ever question tapi boleh rasa la 2-way communicate. Kalau sorang tanya, pastu sorang lagi tu pandai jawab soalan yang dibagi je, then tanya lagi pastu, yang sorang ni just reti jawab je. sampai kesudah sampai orang tu dah takde soalan dah, akhirnya mesej pun tak dah la sebab dah habis soalan nak tanya. Senang citer one way communication ni, sorang je yang excited iaitu orang yang mengemukakan soalan. Yang lagi sorang cumalah macam kaunter pertanyaan. haha. so this is one way communication.

Tapi betul, this thing will give some impact to your relationship tau. sebab apa? bosannnn. sebab apa? macam bertepuk sebelah tangan.

Well said, cakap pandai. Tapi buat jugak. Bakiss bakiss. haha

TC

Wednesday, June 22, 2016

1st in 2016

Assalamualaikum!
Salam satu banglasia


Well said, i've done read my old draft. kenapa jadi draft, masa tu mungkin baru tersedar, pasal hati tak payah beriye nak cerita dekat blog. hahaha. and today, aku baca balik semua dannn rasa cam malu dengan diri sendiri ditambah dengan ayat budak2 sangat, dicampur baurkan dengan ada bunga2 sikit, buat aku rasa macam nak bunuh diri selama tiga jam setengah dan berjanji akan teruskan hidup lepas lupakan pasal semua draft hampeh tu. Mangkuk ayun betul seorang bakis ni disuatu masa dahulu. Cis!

Aku nak cerita lain asalnya tapi dah baca draft2 tahun 2011 tu punya pasal, luput ingatan dan perasaan aku pada cerita asal.

Hmm, 

Hidup. Jangan terlalu berharap pada seseorang. Mungkin dia berjanji tapi belum tentu dia akan tunaikan. Yang perlu adalah teruskan kehidupan kau semampu yang boleh mengikut apa yang dah dicaturkan.

Hati. Umur belum masuk 20 sepatutnya aku tak payah nak bagi hati kat sesiapa. Perasaan, minda dan jiwa pada umur tu belum cukup dewasa untuk pegang soal hati. Tahun 2016 ni pun belum tentu hati kau dah cukup matang dan bersedia untuk menjaga hati orang lain.

Cita-cita. Masa diploma dan masa degree aku tak pernah target apa aku akan kerja sebab aku tak rasa aku tmampu untuk masuk dalam bidang kerja. Now, aku harap apa pekerjaan yang akan aku buat sentiasa dipermudahkan dan diberkati. In Sha Allah.

Get your own life without stress and take care!