Saturday, December 1, 2012

kenapa perempuan ... ?

Assalamualaikum :)

* hirup udara dan oxygen * Alhamdulillah. Hari ni masih lagi boleh hirup udara Allah. Allah masih lagi bagi nyawa kat kat kita untuk terus hidup kat atas muka bumi ni. Syukran , Allah :')

Hmm. Sekarang ni , zaman yang konon konon zaman modenisasi ni sebenarnya kita semakin kembali ke zaman jahililah. kenapa? kali ni nak cerita pasal perempuan je.

Ok kenapa cakap dah kembali ke zaman jahiliah? sebab , sekarang zina itu semakin berleluasa. pembuangan bayi jugak semakin banyak. bayi dibuang macam sampah. agaknya time buang bayi tu tak fikir , dulu asalnya dia pun bayi. kalau di buang jugak macam tu dulu macam mana? Nauzubillahminzalik. Sekarang jugak , tengok perempuan perempuan berpakai. mereka berpakaian tetapi hakikatnya telanjang * agak censored ni. haha. kerana apa? semuanya ikut bentuk badan , ketat ditambah pula dengan jarang. ada yang seksi tak cukup kain , kot boleh semua benda nak tunjuk. macam la orang suka sangat nak tengok. heh. Aku tak nafikan yang aku juga pernah jahil macam ni. Tapi takde la jahil sangat. sikit laa. kira cam ada la jugak jahil tu. hehe. Dan sekarang aku masih lagi usaha untuk perbaiki diri aku. usaha usaha dan usaha. Insya'allah. Support aku mehhh. haha.

Ok , dah nampak kan macam mana senangnya perempuan tu nak masuk neraka. Rasulullah pun penah cakap , yang kaum yang paling ramai dalam neraka adalah kaum wanita. Haaa , kenapa? Ok , pada pandangan aku , perempuan ni sebenarnya complicated sikit tapi akan jadi senang je kalau pandai jaga diri dan kehormatan ditambah pulak buat apa yang Allah suruh. Haaaa. Lagi satu aurat perempuan tu jangan diambil remehh. aurat perempuan tersangat lah susah nak jaga sebenarnya. tapi macam aku cakap tadi , benda tu senang je kalau dimudahkan tapi bukan ambik mudah. haaa :)

Ok , jom follow satu story ni jap ..

Dari Abdullah bin Umar r.a katanya : Rasulullah s.a.w telah bersabda " Wahai kaum wanita! Bersedekahlah kamu dan perbanyakkanlah istighfar iaitu memohon ampun. Kerana aku melihat kaum wanitalah yang lebih ramai penjadi penghuni neraka."

Seorang wanita yang cukup pintar diantara mereka bertanya " Wahai Rasulullah , kenapa kami kaum wanita yang paling ramai menjadi penghuni neraka?" Rasulullah s.a.w bersabda " Kamu banyak mengutuk dan mengingkari suami. Aku tidak melihat mereka yang kekurangan akal dan agama yang lebih menguasai pemilik akal , daripada golongan kamu."


Wanita itu bertanya lagi " Wahai Rasulullah! Apakah maksud kekurangan akal dan agama itu?" Rasulullah s.a.w bersabda " Maksud kekurangan akal itu ialah penyaksian dua orang wanita dengan penyaksian seorang lelaki. Inilah yang dikatakan kekurangan akal. Begitu juga wanita yang tidak mendirikan solat pada malam malam yang dilaluinya kemudian berbuka pada bulan Ramadahan kerana haid. Maka inilah yang dikatakan kekurangan agama."


Kesimpulannya , bagi kaum perempuan , selagi boleh pulun pahala , pulun. tapi tak bermakna lelaki tak payah nak pulun pahala. lelaki pun kena la pulun pahala selagi mampu. kita hidup kat dunia ni sebab Allah. untuk beribadah kepada Allah. Haaaa. so , kena la ingat dan sedar diri dari mana kita ni datang. haaaa :D

Tapi sebenarnya perempuan ni senang je nak masuk syurga. Sebab apa? Sebab , bagi isteri hanya 4 syarat untuk mereka ke syurga iaitu apabila isteri mengerjakan solat 5 waktu , mengerjakan puasa sebulan , memeliharan kehormatannya iaitu aurat dan mentaati suami , dia akan masuk ke syurga. Haaa. lebih kurang laa dengan Riwayat Imam Bazzar.

Haaa. Jihad perempuan pulak , tak payah pergi keluar berperang. cukup sekadar pergi menunaikan haji atau umrah bagi yang cukup syaratya.

Aishah r.a pernah tanya kepada Rasulullah , yang jihad itu sebaik baik amalan. Adakah kaum wanita tidakk boleh ikut berjihad. Haaa , ni jawapan Rasulullah : " Bagi kamu semua (kaum wanita) jihad yang paling baik adalah mengerjakan haji dan mendapatkan haji mabrur"

Rasulullah pernah bersabda " Jihad orang yang tua , lemah dan wanita ialah menunaikan haji (an-Nasa'i)"

# Haaa , post kali ni panjang sikit kan tapi ada ilmu yang boleh diambil. hee :)

Jaga diri dan selamat beramal :)

Thursday, November 29, 2012

hobi oh hobi

Assalamualaikum :D

Hello hai hai semua..!! hoho
Semalam aku gi mancing untuk kali keduanya * baru dua kali je pun. haha untuk mengisi masa lapang yang terlebih lebih terluangnya ni. heee. Seronok bakk anggg la citer dia sebab masa 1st gi mancing , banyak ohh dapat pancing ikan. masa tu ada rasa bangga dalam diri sikit. haha.

Nak dijadikan cerita , semalam tetiba datang semangat nak gi memancing. dah tanam niat nak jadikan mancing ni hobi lah kiranya. halamakkk. haha. semalam gi memancing dapat gak banyak ikan. dapat plak dua talapia merah besar bak angg jugak. aku dengan semangatnya bawak la balik ikan ikan tu. pehhh , sampai sampai je umah , mak aku suruh siang ikang tu. Hilang terus semangat aku. Mak aiii dalam hati aku , mak aku balas dendam ke apa ni? sebab yang 1st hari tu dia yang siang ikan.. Rasa cam nak gali lubang , pastu tanam diri aku time tu gakk. serabai gila -_-

Mak aku dah bising macam apa , umur dah 20 tahun dah la , sampai bila taknak belajar buat benda tu suma , nanti camne nak buat kot tak reti siang ikan laa. elehh , aku beli ikan yang dah siap siang je la kat pasar nanti. wekkkk. haha. elehh lagi skali , mesti ramai gak yang kat luar tu tak reti siang ikan, kan kan kan?? heh

Nak taknak , aku gagahkan jugak la kaki aku melangkah sambil angkut ikan ikan yang hidup lagi dalam air tu , bawak ke dapur. lutut aku menggigil tak payah cakap la time tu * macam nak gi menempuh orang berperang plak takut eaa. haha. Giler ar , mak aku paksa macam apa. Dia pun menunjukkan cara - cara macam mana nak menyiang ikan. eeeee.. Ikan tu hidup lagi bhaii.  O.o pastu buat tarian tango plak ikan ikan tu dok bantai melompat tak berenti renti. siot punya ikan. mananya tak terkejut kejut aku. dah macam orang melatah dah hang tau. kot sakit jantung , mau mati time tu jugak tu. Serius ikan tu bongok -..-'

Aku pun memulakan la kerja kerja menyiang ikan dengan tangan menggigil. adik aku dah bantai gelak macam apa dahh. kuanjaqq. haha. Mak aku cakap , macam ni ke nak jadi askar?? panakut. bhaha.. btw , tak sangka'i nye pun yang mak aku ingat lagi cita cita terpendam di sudut hati aku. so touchhh. haha. ok , sambung balik. aku siang ikan tu dari ikan tu hidup sampai la akhirnya mati di tangan aku * aku bukan pembunuhh :(
Ikan yang last , aku dah rasa cam pening kepala. ahh , sudahh. jangan pitam tetiba sudahh. Mampuihh kena kutuk ngan mak aku nanti. haha.

Dalam aku menyiang ikan tu , aku dah tanam tekad taknak gi memancing lagi. Aduiiii. hobi baru aku tu. sadisss betul laaa. sobsss. haha

lepas aku habis siang , mak aku rendam ikan ikan tu dalam air limau nipis , pastu goreng ikan tu. citer dia , aku yang pancing ikan tu , pastu aku siang macam rasa nak gila , pastu aku makan balik ikan tu. masa makan cam rasa lain sikit ikan tu. tekak macam taknak rasa sedap plak. maybe sebab aku sendiri yang bunuh ikan tu kot. haha. citer habis disini. kbai.

taking care :D

Thursday, November 22, 2012

Wedding

Assalamualaikum :)

Selamat Pengantin Baru cousin. Halloooo..! haha
Mohd Syukri bin Zoljesli , selamat pengantin baru aku ucapkan kat kau , abang.
Sorry hari tu aku cam sombong sikit dengan kau sebab taknak tuang air mawar. Ada sebab aku tak nak tuang air mawar sama baling * pun boleh :p bunga rampai tu kat kau. Lagi pun kau sama aku pun macam tak rapat kan. segan la aku. aku kan pemalu. hihi :p



Haa. tu dia. with kak fariza yang omeyy :D


To abang :
Selamat Pengantin Baru. Harap kekal dan bahagia hingga ke jannah Allah. Dah kawen ni , kau dah jadi suami orang. banyak tanggungjawab tau. nanti jangan lebihkan isteri dari family sendiri. haaa. tak elok tu. nanti kalau isteri salah , jangan tak tegur. Aurat tak tutup , jangan tak tegur. hang yang tanggung dosa dia. haa. tapi cam lah kau baca benda ni kan. haha. Last but not least , selamat berjaya mendidik isteri dan anak anak kau. Semoga menjadi keluarga Sakinah :D

Tuesday, November 20, 2012

Sabarlah ..

Assalamualaikum.

Allahurabbi. Makin ramai yang tak berdosa mati di tangan zionis yang kejam tu. tak kira siapa pun. lelaki atau perempuan. tua atau muda. kanak kanak yang tak tahu pape pun diorang bunuh. Allah. Kejamnya diorang. Bila semua ni akan berakhir??

Sabarlah saudaraku. Ada yang lebih indah menantimu 'disana'. Teruskan perjuangan. Jangan pernah gentar berhadapan dengan senjata mereka. Apalah sangat kalau nak dibandingkan darah yang tumpah dengan syahid . Besar ganjaran kerana mati syahid. Semoga Allah sentiasa disisimu wahai saudara saudaraku.

In syaa Allah , syurga Allah menantimu :')

pergi masjid nak laungkan subuh. pulang sebagai orang mati syahid.



# To Allah we belong and to Him we return. Allahuakbar..!

Tuesday, November 13, 2012

Kuala Lumpur , aku pergi ..

Assalamualaikum :)

ni tengah lepak sorang sorang kat rumah , tanpa ada sape sape pun , hanya aku keseorangan. halamakk ayatt. haha
tengah melepak sambil meniti hari hari terakhir kat kl
Nanti mesti rindu. serius rindu.
dah last sem , baru nak rapat sana sini
perghh , cabaran hidup betul

nanti aku mula lah terbayang bayang itu ini. memory sana sini. suka duka dengan member2.
hmmm. tak terkata la nak type kat sini. satu perkara yang pasti ialah aku akan rindukan semuanya.
sangat pasti.

Nanti kita jumpa lagi , in syaa Allah. Jaga diri masing masing. 
Siapa yang aku dah kenal , tak mungkin aku lupa :')
Nak jumpa , diharap roger roger. jangan pinggirkan aku. hehe

Aku sayang kawan kawan aku tau. sayang sangat. malu plak. kbai. haha

Take Care :')

Thursday, October 25, 2012

Kedekut

Assalamualaikum :)

" insyaAllah..moga segala impian yg awk impikan akan menjadi kenyataan...usaha dan doa ok :') pasti impian itu tiba suatu hari nanti :') "

Haaa , nampak tak kat atas ni? ada orang bagi semangat laa. hihi. haaa , ni la kata kata semangat dari Encik HatiTerima kasih :D

Hari ni nak cakap pasal tangkai jering. tahu apa itu tangkai jering? maksud tangkai jering masa aku blajar dulu ialah orang yang kedekut  masya'Allah -.-'' Kenapa tetiba je nak citer pasal ni?? dia cam terlintas sekali lalu plak dalam akal , fikiran dan minda aku tadi. haha

Nak tanya lah sikit , best sangat ke kedekut ni ek? macam tak best je aku rasa. bukan orang suka pun kalau kedekut kedekut ni , orang menyampah lagi ada lah. Puihhhh..! haaaa , nampak tak? haha. Nanti Allah tarik rezeki tu baru tahu. Tak semua rezeki kita tu , milik kita. tu sebab adanya zakat. Tapi tak semestinya melalui zakat je :)

Aku ada satu situasi tau. Camni cerita dia *nampak awan awan kat atas :p

Aku ada sorang member , kira member baik la. duduk satu rumah , tidur satu bilik , tak tidur setilam sebab bila dia nak tidur dekat dekat je ngan aku , aku tolak dia. haha. nama dia hana (bukan nama sebenar). dipendekkan cerita , dia ada sorang pakwe atau dalam bahasa oversea boyfriend atau bahasa sekarang boyfie * dak dak sekarang. betul tak ejanya tu? tak reti aku. heh.

Dipendekkan lagi ceritanya , pernah suatu ketika dia gi date sama pakwe dia. ok , dah bosan jalan sana sini , dah tak tahu nak buat apa , dia ajak lah pakwe dia ni gi tengok wayang. Tahu apa yang terbongkar? dalam poket pakwe dia ada RM6 ringgit je beb. aduiii laa. member aku citer kat aku , naik menyirap je aku dengar. Eh , tolong la kan. jangan malukan diri sendiri. kalau takde duit , kenapa ajak keluar? aku tak tahu lah diorang tengok ke tak wayang lepas tu. lupa dah. 

Bukan sekali dua je dia ni camni , kira cam member aku support la. Diorang kalau keluar , bayar sendiri sendiri ok. jangan nak berharap la si mangkuk tu nak support kalau tak member aku tu suruh. Maksud kedekut tu boleh la di'elaborate'kan camni. haha. aku pun cakap kat si hana tu camtu , suruh je dia support. kot tak tak payah keluar. Ok, kita faham lah kat sini , yang couple tu takde apa apa ikatan pun sebenarnya. tapi , please be gentle la kan. Kau lelaki kot. takkan tak rasa malu mengaku yang kau takde duit bila dah ajak orang keluar? Ehh , tolong laa -..-

Lagi satu perangai mamat ni , dah tahu cam sengkek sikit kan , tapi nak beli barang barang branded je beb. pandang rendah kat barang barang takde brand ni. Penah skali pinjam duit member aku semata mata nak beli jacket yang harga beratus. untung la jacket harga beratus. Dalam around hundred aku boleh terima lagi. standard la kita mesti nak barang berkualiti kan. tapi kalau harga tiga empat ratus tu, boleh blaa dengan semua tu. baik aku simpan. heh. 

Senang citer , kalau dah kedekut tu buat awek kau pun menyampah tahap nak lastik dahi kau , kau rasa dia suka sangat ke dengan perangai kedekut kau tu? konon nak jimat la. nak simpan duit. last last habis gak aku rasa duit tu. simpan duit tu harus sebenarnya sebab kau laki , banyak tanggungjawab. Aku tanya dah member aku , nak ke kau buat dia jadi laki kalau kedekut camni? member aku pun tegak je cakap , aku yakin dia bukan jodoh aku. aku pun support je. bhahaha.  Haaa , nampak tak permainan untuk orang kedekut ni? haha. korang nak kawen dengan orang kedekut? aku taknak..!!! haha. mintak jauhkan la. parah hidup aku kalau dah kawen nanti. itu tak boleh , ini tak boleh. kalau nak beli mesti yang murah murah je. pastu barang murah , biasa laa. kejap je , tak lama pastu baraiii. pehhhh

Hmm. Tahu tak kalau perbuatan sedekah ni ada misteri? orang yang selalu bersedekah ni , rezeki dia makin banyak tau. semakin bersedekah semakin banyak. haaa , mana datangnya rezeki tu padahal dah sedekahkan kat orang lain? Allah sayangkan kita. Allah tu selalu gantikan sesuatu perkara dengan yang lebih baik. Kalau kita bersedekah pun ada cara. Niat ikhlas kerana Allah. bukan nak menunjuk nunjuk. Kalau taknak nampak sangat yang kita ni bersedekah , salah satu cara time tim banyak duit tu gi belanja kawan kawan korang makan. jangan risau kalau duit tu melayang sekelip mata. duit tu bukan kita buat belanja untuk benda benda yang tak elok. selagi makanan tu mengalir dalam darah daging kawan kawan yang kita belanja tadi , in syaa Allah selagi tu la kita akan dapat pahala :')

Banyak lagi cara lain kalau nak bersedekah. tak semestinya besedekah dengan duit. senyum pun sedekah kan :D

#maaf kalau ada tertambah dan tertolak cerita. ngeee ~ ~ 
#si hana tu kalau terbaca , maafkan je la aku, kot tetiba kau sakit plak baca post ni kan. haha

 Salam Sayang :)

Impian

Assalamualaikum :)

Lama tak update. Mana tak nya. nak setel project yang melambak lambak tu la. tapi tak gak setel semua lagi tau. Dasyat betul dah final year ni tau. tetiba rasa seram plak nak praktikal sem depan. adehhh -.-''

Tapi lama tak update , cam ada je yang baca blog ni kan? Thanks ^_^
Mana tahu? sebab dapat comment yang , blog ni telah di tag! haha.
Haaaa , insan ni laaa yang dah men'tag' blog ni. Trimass ye :D

Tapi maaf sebab tak dapat nak join sebab sekarang tengah tak banyak masa dan agak busy. Mmm , lagipun kurang berminat benda benda macam ni kot. heee.

Takpe. Walaupun aku tak join , tapi aku tetap akan tulis impian aku macam yang diminta. SINI


Mulakan impian korg dgn ayat "IMPIAN SAYA ADALAH.......................(tak lebih 30patah perkataan)


Impian saya adalah tak lain tak bukan nak terus melakukan perubahan untuk jadi seorang wanita solehah yang mana perubahan itu bukan hanya di luaran , tapi terus bersemadi di lubuk hati.

That's it. cukup cukup 30 patah perkataan. haha.

Tapi kalau nak ikutkan , impian aku banyak. Banyak sangat. Apa?
- Nak buat bakti kat mak sama abah * walaupun ..
- Nak balas jasa mak sama abah * pun walaupun gak ..
- Nak cari redha dan cinta Allah
- Nak jadi perempuan solehah
- Nak jadi anak yang soleheh
- Bila dah kawen , nak jadi isteri yang solehah


Dan banyak lagi. tapi kalau hanya sekadar impian tanpa usaha , mesti akhirnya akan terkubur jugak walau sebesar gunung pun impian tu. Moga Allah tabahkan hati aku agar aku terus usaha dan usaha :')

Salam Sayang :)

Monday, October 15, 2012

Wahai Adam

Adam itu. Kalau ada perempuan yang tidak membalas salamnya, dikata sombong.
Adam itu. Kalau ada perempuan yang diam bila ditanya, dikatakan berlagak.

Adam itu. Kalau ada perempuan yang tidak senyum kepadanya, dikata poyo.
Adam itu. Kalau tidak ada perempuan yang membalas mesejnya, dikata kerek.

Adam. Perempuan bagaimana yang engkau mahu jadikan calon isteri?
Perempuan yang dengan senang hati memberi salam kepada semua lelakikah?
Perempuan yang banyak bicaranya dengan melunakkan suaranyakah?
Perempuan yang murah senyum dan tawanya untuk semua lelakikah?
Atau..
Perempuan yang sentiasa berkepit dengan telefon dengan tidak hirau kiri kanan membalas mesejmu kah?
Inikah calon mu wahai Adam?

Ketahui ini wahai Adam,
Sesungguhnya, perempuan itu manja.
Suka dibelai. Suka dikasih.
Namun, Adam.
Tahu apa erti batas pergaulan?
Jangan sewenang-wenangnya kau panggil perempuan itu sombong, berlagak, poyo dan kerek.

Kerana,
Bahawa perempuan itu menjaga aib kamu.
Bahawa perempuan itu membantu kamu.
Menghindar dari dosa.
Menjauhi dari kehinaan.
Kerana perempuan itu fitnah dunia.

Adam,
Perempuan ini insan yang lemah.
Jangan kau cemar imannya.
Jangan kau rosakkan mujahadahnya.
Jangan kau kotori kasih dan cintanya pada Ilahi.
Kerana perempuan itu sedang berperang melawan nafsunya.
Kerana perempuan itu sedang sedaya upaya menahan dirinya.

Adam,
Andai kau kasih dan sayang pada perempuan.
Andai kau mahu membela nasib perempuan-perempuan di luar sana.
Andai kau mahu perempuan seperti itu menjadi suri dalam taman hati.
Ibu kepada bakal pejuang agama.
Doa buat mereka.
Doa buat dirimu
Agar ada redha Allah dalam setiap amalanmu dan perempuan itu.

Kerana Adam adalah pembela Hawa ..

*copied

#wahai adam yang akan jadi pelengkap hidup aku nanti , bimbing dan bawalah aku ke syurga Allah.

#moga aku setabah perempuan kat atas ni :')

Salam Sayang :)


Saturday, October 13, 2012

Hujan Oh Hujan

Assalamualaikum wbt :)

Alhamdulillah aku mampu lagi duduk kat depan laptop ni dalam waktu waktu hujan camni. Kalau tak maunya aku terbongkang dah tido. Cejukkk. haha

Dari pagi sampai la ke malam. haaa. aku dengar lagi hujan renyai renyai tu. tak berenti hujan haa. Sejuk amat. Tak nak lah gi oversea. nanti sejuk sangat sangat. hahaha

Aku ni , macam banyak masa sangat ni sampai sempat update blog bagai. tadi , memang xbuat apa lah. beku. nak buat pape semua tak mengizinkan. FYP aku? selasa ni present. moga sihat sejahtera lah hendaknya. haha

Nak citer ni. Ehh , tak. nak bagitahu ni. apa? Hmm , tak tahu la apa tajuk dia dan tak tahu nak mula dari mana. Yang pasti soalan first , kenapa aku rasa aku dah sedikit berubah?

Ya Allah ,masa ni aku perlukan Ain sangat sangat * ain tolong la baca post ni untuk bagi semangat kat aku. aku rasa cam dah jauh dari Allah. Selama ni , aku berpura pura ke? Hanya sekadar pakai pakaian muslimah? MUNAFIK??  Ahh , tak. aku tak pernah terniat untuk semua tu. taknak jadi orang munafik. Nauzubillah :'( Aku nak cari redha Allah. Nak sangat ..  :(

Sampai kadang kadang beratnya lahai nak solat , nak mengaji. Tapi aku gagahkan jugak. aku kuatkan jugak. aku pujuk diri " biar terpaksa. biar tak ikhlas. asal buat , balqis" Buat jugak walau terpaksa macam apa dah. Sampai camtu sekali :'(

Nak menangis bila fikir semua ni balik. Kuang haja la setan setan yang ada kat sekeliling aku ni. Amboiii. Seronok hasut aku? Gi main jauh jauh laaa. Nak tumbuk tumbuk je setan tu rasanya. tapi xnampak plak. elok la xnampak tu. kang kalau nampak , terkejut pulak tittewww . haha

note to myself : Balqis , sedar la.. tolong.. :(

Saturday, October 6, 2012

Diri Aku

Assalamualaikum wbt :)

Alhamdulillah , masih lagi menghirup udara Allah hari ni :')
Sorry for my bad post lately , just for release my feeling. Taknak padam , biar je. Maaf kalau ada yang baca rasa cam annoy sikit. Semua yang buruk datang dari aku :)

Aku bagai laut tak bertepi dan tak berkarang
Aku bagai bintang yang tak diterangi malam

Pernah dengar lagu Pelengkap Hidup? Bestkan lagu tu ^_^ Starting lagu tu macam ayat kat atas ni haaa. Dan aku pun rasakan benda yang sama kat diri aku :) Aku takde pape pun yang nak dibanggakan. Hanya manusia yang hari-harinya tak terlepas dari buat silap. Aku jamin setiap hari mesti aku mesti buat salah. Cuma salah tu aku je yang tak nampak. Itulah yang dinamakan MANUSIA :)

Hati manusia , hati mana yang tak ada perasaan. Cuma perasaan tu di control oleh minda sendiri. Sama ada mahu terlebih atau mahu terkurang. Perasaan yang terlebih orang kata emosional * yeke? dan perasaan  yang terkurang orang kata takde perasaan atau heartless. Aku boleh dikategorikan kat nombor dua tu. Heee. Bukan tak ada perasaan tapi malas nak di layan hati dan perasaan. Kalau di layankan sangat , jadi tak tentu arah. Then buat tu tak kena , buat ni tak kena. So , biarkan perasaan tu datang dan pergi dengan slow motion. haha

Semua orang punya impian hidup. Tak terlepas , aku pun salah sorang darinya. Aku jugak impikan hidup yang bila tiba masanya nanti , aku akan jumpa my future spouse yang boleh bimbing dan bawa aku ke jalan yang diberkati Allah. Jalan atau arah hidup yang orang kata , memang tak diragui lagi lah. Haaa. Bila hidup berkat insya'allah syurga menanti. Bahagia dunia dan akhirat :')

Suatu hari nanti aku harap 'dia' kenali aku melalui hati aku , melalui nurani aku. Suka aku sebab aku ni baik ke , elok budi bahasa ke bukan disebabkan paras rupa. Aku tak lah cakap aku cantik. Tapi betul la , orang taknak pun kenal aku sebab aku tak cantik. Dia macam takde peluang pun nak kenal hati budi aku. kan? haaa. Cinta yang datang dalam hati tu disebabkan paras rupa semata-mata atau beriya nak kenal sebab dia comel la , cantik laa sume tu kan , haaaaa cinta tu dengan kau sekali boleh la terjun ke lombong. Kesian la orang yang kurang kecantikan dan kurang kehenseman tu. ishh ishh

Tapi buat masa ni , aku mintak maaf. Aku tutup semua pintu hati aku dengan mangga kunci dah siap pasang grill lagi kecuali ada la satu dua tingkap di bukak. Kot tak bukak lemas la aku nanti. Fuhh..! Fuhh..! Hehe. The main reason is aku taknak fikir semua tu buat masa ni. Aku tahu , masanya akan tiba jugak satu hari nanti. Dan aku rasa lambat lagi. Semuanya akan datang bila aku betul-betul dah sedia. Masa tu , yang kawan dengan aku , yang musuh dengan aku atau apa pun. Korang semua dah kenal aku , cakap dengan aku apa masalah ke niat ke , haaa , kalau dah terbukak pintu hati aku boleh la kita kawen esoknya tu. Yahooo..!!! Ehhhh

Tu kalau dah terbukak laa. Kalau belum kita kengkawan je laa. ala , lek la. Nak cepat-cepat nak gi mana? Kalau jumpa jodoh kat dunia ,boleh la merasa gelaran 'Selamat Pengantin Baru'.  Tapi biar la hidup stabil. baru la nanti takde pape masalah dalam family. Kalau hidup tak stabil , awal-awal kawen memang laa , takpe kita cari duit sama sama , takpe takpe lah semua. tak lama nanti mesti ada yang mengungkit itu ini balik. Percayalah. Nama lagi MANUSIA. Dan kalau Allah dah takdir kan , kita tak jumpa jodoh masa kat dunia ni , insya'allah kita jumpa jodoh kat akhirat nanti. Allah tu sweet kan? Buat surprise kat kita plak tu. hihi

# Kalau korang sayang aku , mustahil aku tak sayang korang. Aku sayang semua :)

Salam Sayang ;')



Thursday, October 4, 2012

Assalamualaikum

Hari ni kononnya nak sambung kerja-kerja yang melambak tak siap lagi tu. sekarang dah nak pukul 1 pagi. tapi sampai sekarang aku xde mood nak buat. sian mira sama huda. tadi nak pinjam laptop. nak buat kerja , tapi aku kononnya nak buat kerja jugak. ni diorang pergi cc dari tadi tak balik lagi dan mood aku takde gak nak buat 4 projek beserta 2 assignment yang tak siap tu. mana entah mood tu. sorry huda , sorry mira.. 

kadang-kadang bila aku terasa sakit , aku selalu sedapkan hati aku. takde pape lah ni. jangan risau. serahkan semuanya kat Allah. tapi bila jadi something yang aku rasa cam menekan aku di sebabkan mak aku asyik nak marah tak tentu hala atau sesape je , aku selalu memberontak dalam hati aku. pesal la aku tak betul2 kena sakit jantung ke , kanser ke apa benda lagi sakit2 lain. bila aku down gila , mesti aku fikir benda ni. dan bila keadaan sangat2 menekan , mesti rasa nak nangis. aku kalau stress pasal buat kerja pun boleh nangis. haha. macam sekarang ni. dengan stress kerja , stress jadah lagi benda lain entah, jap lagi tengok arr. seletip tisu kat mata laa. so , xde la nangis sebab air mata tak keluar pun. haha

aku benci..!!! benci dengan diri aku. benci dengan hidup aku. kang cakap taknak hidup kang , amal cam dah banyak sangat plak kan. Benci...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Benci..!!!!! menangis pun nak bagi tahu..sakai laaa..!! dah arr

Wednesday, October 3, 2012

Mom

Assalamualaikum :)

Mom , happy belated birthday for a month since 1 September. Sorry for the very late wishes *my bad heee
Mom , thanks for everything you have done to me and mimi.
You are the only greatest mom in the world that i have.
You still strong although at that time you look after us alone without dad with you. 
Nobody else can replace you in my heart , mom :')
I love you , mom , with all my heart.

Mom , sorry for all my wrong doing to you.
Mom , i'm sorry coz i am not a good daughter for you.
And i know i can't be a good daughter for you :'(
I'm sorry coz i never make you proud of me.
Sorry coz i'm always make you heart broken like in love story.
Sorry sorry sorry and sorry for a many time coz always make you trouble *trouble is a friend but trouble is a foe ohh ohh
Sorry for a thousand year again coz sometimes i make you sad with my bad behavior 

Mom , I love You Forever. Till Jannah. Wanna meet you there, insya'allah :')

Take care Mom :')






Sunday, September 30, 2012

Aku Manusia

Assalamualaikum wbt :)

Hari ni rasa cam tercapai kot hasrat nak update blog sebab hari-hari nak update tapi tak tahu nak post pasal apa. cam desperate sangat la plak. haha. Mmm. Maybe sikit je kot nak update. Maybe la , kalau panjang menjela tu tak jamin laa. haha

Liku-liku kehidupan sebagai seorang manusia , mesti la sentiasa buat kesilapan. Bukan manusia kalau tiap kali betul , bukan manusia jugak kalau tak pernah buat salah. Dah tertulis , takde pun manusia yang sempurna kat dunia ni. Hanya Allah yang paling sempurna :')

Buat silap kena mengaku lah kan , tapi ada je yang jenis pentingkan diri sendiri ni , buat bodoh je pastu salahkan orang lain *tetiba cam terasa sikit. haha. Aku cam rasa pernah buat ni. Yeke? *Cehh , xnak ngaku plak alaaa , pernah la kot. kot laa. Haaa , aku ngaku k. so , kat sesape entah *aku lupa dah maafkan lah aku. heee ^_^

Aku tahu , aku tak sempurna *eleh , korang pun sama :p dan tak boleh buat semua orang senang dengan aku. Seriously , kadang-kadang aku tahu aku dah buat orang terasa tapi aku sedar lepas aku buat. Tu la yang di namakan , cakap sebelum fikir. Sepatutnya , berfikir sebelum cakap. Haaaa. Padan lah muka aku. Pastu serba salah. Muka memang ar cool. Dalam hati , resah , gelisah , tak keruan , haa , apa lagi??semua ada -.-'

Ehh , sambung balik. Aku mintak maaf ea. Mintak maaf sangat-sangat kalau ada sesape yang pernah terasa hati dengan aku. Walaupun , korang terasa tapi salah korang sendiri bukan salah aku , aku mintak maaf gak *bongkak gila ayat. haha. Aku mungkin bukan member yang terbaik , mungkin jugak bukan teman *teman apa? teman hidup , teman pengganti pun boleh. bhahaha yang terbaik tapi aku cuba jadi yang baik dan insya'allah akan cuba jadi yang terbaik *ayat aku cam sedih kan? sobss :p Maybe gak korang lagi baik dari aku. Kalau ada salah silap aku , tegur la. Insya'allah diterima dengan hati yang terbuka :)

Nak ubah perangai dan perbaiki diri kena la sentiasa terima teguran orang. Jangan bila orang tegur , tak boleh nak terima pastu anggap diri sendiri dah cukup perfect. Haaa , kot ada orang camni boleh la terjun dalam kolam kumbahan. Tempat paling sesuai la tu. haha

Dah kenapa nak mintak maaf bagai si Balqis ni. Saje , nak tambah entri dalam blog titteewww :p

Salam Sayang :D





Saturday, September 29, 2012

Rindu

Assalamualaikum :)

" Biar nafsu sunyi tanpa godaan. Biar kaki sunyi  tanpa berjalan. Tapi jangan biar akal sunyi tanpa ilmu dan jangan biar hati sunyi tanpa cinta kepada Allah swt. Ukhwah itu bukan terletak pada kerapnya pertemuaan , bukan juga terletaknya pada manisnya ucapan di bibir tetapi pada ingatan seseorang terhadap saudaranya dalam doa "

" Bait rindu datangnya daripada  Allah. Rindu kerana Allah pastinya penguat ukhwah. Andai dirimu merinduiku lillah , hatiku turut merasa kerinduan itu lillah ^_^  Nur itu kuibaratkan seperti matahari. Sinarnya tiada henti , dikala malam bulan pengganti. Begitu juga sahabat yang ku sayangi. Sentiasa menyuluh cahaya kesedaran, Uhibbukifillah ya sahabat. "

Sape ek yang bagi ayat-ayat ni? haaa. cik Nurul Ain Hussin yang bagi. rindu dia :( Lama tak jumpa dah. asyik plan nak jumpa .. nak jumpa .. tapi asyik cancel je. Ni plak skarang dah blaja kat Sarawak. Lagi la susah nak jumpa. Sian dia , masa awal-awal kat sana asyik sakit je. Hmm. Budak-budak dorm yang lain pun sama lama tak jumpa. Entah bila la nak ketemu -.-'

Ain , sorry tak selalu mesej kau. Aku pun rindu kau jugak. Rindu sangat. Jaga diri kat negeri orang tau. Sayang kau , Ain. Lillahi taala :')

Monday, September 24, 2012

Today is Monday

Assalamualaikum
Hye encik Mon. Morning. hee ^_^

Hari ni aku xde kelas ohh. Jap lagi bila semua dah gi kelas , tinggalkan aku keseorangan kat rumah ni. Kesian aku kan. Dah berapa lama benda ni berlaku. Kolej aku langsung tak amik sebarang tindakan. Ishh. Bosan ohh xde kelas. Aku serius ni tapi nampak poyo sikit kat situ kan? ahh , cakap la apa pun. Aku kan cool macam coolblog. * sedapnya lahai kalau dapat coolblog Woott .. Woott .. ;D

Nak dijadikan cerita , hari ni baru dapat pegang laptop selepas sekian lama * err , dalam 3hari Setiap hari boleh dikatakan ada je activity aku. Busy kan. Ye , ye. Mungkin aku bakal pegang jawatan Menteri Pentadbiran nanti :p

Setiap hari aku tu macam seminggu straight tak duduk umah kan. Ekcelli , 3hari je. heee. Jumaat hari tu la yang aku kesiankan kat kaki dan badan aku. Lepas zohor keluar rumah sampai ke malam keluar ke Masjid Jamek * before tu singgah Berjaya *berjaya lah sangat Times Square , dalam hujan yang lebat hang tau. uishhh..! Silap hari la dak-dak umah aku ajak aku keluar time tu. Rasa cam merempat * teruk giler bahasa plak duduk kat tepi-tepi jalan tu. Nasib aku saje tak bawak pape bekas je. haha

Kononnya nak keluar hari tu , nak ke kedai kain , nak cari kain sebab dak ima nak buat tudung. punya la menunggu hujan bukan main lama lagi. bila gi kedai kain kat Jalan TAR tu , dah pukul brape plak kan. Sampai kat Nagoya , dah tutup. sudahnya , beli kat Kamdar. Aku pun tumpang la sekaki. Before tu , ima cakap kat aku , terharu sangat sebab sanggup redah hujan lebat sebab nak gi cari kain dia. Baru kau tahu pengorbanan kawan-kawan kau ni , Khazimah Din. Haha. Ala , xde hal la , beb. Air je pun :p

Esoknya ber'meeting dengan' Eyda , berbincang pasal FYP. Bila cakap pasal FYP ni kan , dia cam ohhhhMyyyy .. Haaa. camtu laa. kenapa ekk kenapa camtu? Sape yang dah merasa apa itu FYP , tahniah diucapkan , dan sesiapa yang belum , semoga berjaya. Wahhh , ucapan seikhlas hati tu. ahah. Tak tahu la bila kunjung tibanya akan berakhir penyeksaan ni. Payah giler. Serabut ohh kalau fikir benda ni. Jadi tak payah fikir. tahu-tahu , tak lama lagi nak kena present. amik kau. adehhh -.-'

Semalam plak ke jusco , tapi gi lambat la. lepas maghrib. First gi makan dulu. Lapar kot. Apa yang aku makan? Jengg jengg jengg ..
Samurai. Hiyahhhhhh..!!! haha. Sedap la sebab daging dia. ishhh. xtahu la nak describe camne. Cuma dia manis la. makanan jepun kan. aku pun apa lagi. aku taruk la sos banyak2. dah macam makan sos cili dahh. nikmat ohh. pedas lagi. fuhhh..!! Nampak tak betapa sedap aku gambarkan apa yang aku makan tu. Okbai. haha

Pastu berjalan ke MPH. Punya la lama duduk situ. cari buku Ima tak jumpa. Nak cari buku Hilal Asyraf katanya. Dah tanya kat customer service , tinggal dua je buku tu kat situ. so , bak kata atul kebarangkalian nak jumpa buku tu dalam beribu buku yang ada adalah tipis. Last-last , tak jumpa jugak buku tu. kesian plak aku tengok dak Ima tu. Sape-sape yang jumpa buku ni , tolong belikan dulu ea * memang la rumah dekat-dekat je nak suruh orang belikan bagai. haha. Ima pun tak tahu rupa buku tu camne tapi dah di search kat makcik Google , ni haaa buku dia.


p/s : 1) Cantik laa cover buku ni ^_^
       2) Kesian huda mengadu sakit kaki kat kat mira. nasib baik tak patah kaki. hihi :p

Salam Sayang. hohoii. Tata :D



Friday, September 21, 2012

Akibat

Assalamualaikum :(

Woott woott..! nape sedih ni? ahah

Bukan sedih. Rimas tahap galaxy..!! arghh..! Tak semena-mena cik jer naik kat muka ni. banyak ohh. Tak sampai 2 jam tetiba dah ada. Uisshhh..!! pe benda alahnye ni entah. haha. Dak2 rumah aku , dah habis raya baru angkut kuih raya datang sini. korang ada? hehe. Ni lah akibatnya terlebih makan kuih raya. dan rata-rata kuih raya berunsurkan kacang. before ni aku cam amik remeh je pasal kacang kalau lebih-lebih makan , cik jer naik kat muka. Sekarang ni makan dia. hahaha

Kecoh je. jerawat naik kat muka pun nak update kat blog. hahaha. Tak ramai yang mampu nak update kat blog bila jerawat naik kat muka okeyyyy.. hahaha

#menggedik jap. okbai. haha

tata.. titi .. tutu XD

Thursday, September 20, 2012

Hijrah

Assalamualaikum ;)

Jam pukul 8.40 pagi. Hmmm. Tak tahu nak buat apa. sudahnya terbukak new post. haha. Poyo giler xde keje nak buat. padahal banyak je benda nak buat. tapi pemalas kan. yang rajinnya ke sini je. nak buat acano? haha

Semalam atul ada baca *siap announce lagi satu statement yang berbunyi "orang yang baru 'berhijrah' ni memang bersemangat". Lebih kurang camtu lah ayat dia. Uishhh..! giler kau tak terasa. Haha. Aku macam agak-agak cam ter'ohh' kejap. Haha. Tapi aku sebenarnya dah lama berhijrah *ek ele. baru 3tahun lama la sangat. kecoh je kan. haha Sejak aku 17tahun , aku dah mula berjinak-jinak dalam dunia islamik ni. Sebab aku tahu itu jalan hidup aku. Tapi silap aku. aku tak maintain. kira cam kejap-kejap je *suka hati kau je. sengal..! -.-' Sekarang aku dah 20tahun , aku pun berazam nak kembali kepada aku yang sebelum ni. Lagipun aku dah lama nekad *nekad je lebih , tapi lambat ohh baru nak convert balik. O.o Jadinya , inilah aku yang sebenar. aku yang sebenar , bukan Balqis yang korang kenal di waktu umur 18 dan 19 tahun aku *terkena kejutan kot time ni. haha Tapi , kalau sape yang betul-betul kenal aku , dia akan tahu aku ni macam mana sebenarnya ;)

Alaa , lagipun aku berhijrah dalaman je. luaran aku still sama. sempoii , cool , *aku tak rasa pun aku perasan dalam hal ni. ehem..! :p nak melawak tahap camne pun bagi je la kat aku. xde hal. Kira cam xde beza pun aku yang before ni dengan aku yang sekarang. Just a little little bit much much. sangat kecik perubahan kalau ada. haha. Bagi aku , perubahan luaran cam pakaian atau tetiba nak cakap lemah gemalai , nak bercakap pun cover , tak perlu kalau hanya nak nampak baik dimata dan pandangan orang *menyampah kat orang camni. So , apa motif kau kalau buat camtu? Tahu apa itu hipokrit? * Google please. ahah Pastu , tetiba cakap tu tak bleh , "ehh..! tak baik lah cakap camtu " cakap ni tak bleh, "ishh..! tak boleh la cakap camni" , Haaa , tu cam nak kena maki balik dengan aku. memang la boleh tegur kalau benda tak elok , tapi kalau bergurau pun dah tak boleh , aku pang sat gi kang. haha

Nak cakap apa lagi entah. I have no idea right now. Haaa. apa kata sape-sape yang singgah kat blog aku ni , korang bagi aku idea nak update pasal apa. kalau idea korang boleh pakai , aku try buat entri. *Wahhh , banyak plak masa aku nak terima request orang kan. Tapi belum masanya lagi laa aku nak buat camtu. hikhok.

Wahai sahabat dunia akhirat , doakan aku berterusan camni. taknak la kejap je aku camni lagipun masuk neraka bukan kejap-kejap. heee. Pastu , doakan aku gak semoga aku sentiasa dapat perbaiki diri aku , perbaiki kelemahan aku , tingkatkan amalan , jadi wanita yang solehah dan dapat suami yang soleh :)) *yang last tu cam semangat plak kan. haha Support aku tau..! :'D

p/s : Jom sama-sama cari redha Allah :')

Salam Sayang :)




Wednesday, September 19, 2012

Rezeki

Assalamualaikum :D

Selamat pagi. Syukur kita bernyawa lagi di bumi Allah hari ni , alhamdulillah :')
Sementara tengah tunggu kelas yang ditangguh selama sejam ni , rasa cam nak update blog plak. hihi

Hari ni nak bercerita pasal rezeki. Dari mana datangnya rezeki yang ada je kat kita setiap hari. rezeki tu kira cam nikmat yang Allah dah bagi kat kita lah. antaranya udara yang kita tengah hirup sekarang , baju yang kita tengah pakai sekarang , makanan yang kita makan. haaa , tu semuanya adalah antara rezeki yang Allah dah bagi. kalau nak ikutkan , sikit sangat tu. kalau nak ikutkan jugak , banyak sangat sangat sangat nikmat yang Allah dah bagi kat kita. tapi cuba ingat balik , kita selalu tak bersyukur dengan semua tu? selalu tak kita sebut Alhamdulillah , syukur kerana rezeki yang Allah dah bagi? Renungkan .. :)

Allah turunkan rezeki pada kita semua dengan sifat Ar-Rahman Nya yang mana rezeki tu semua orang kat dunia ni dapat merasa tak kira Islam atau kafir seseorang tu. Tapi rezeki tu Allah bg dengan cara yang berbeza. Allah turunkan rezeki kat orang kafir dalam kemurkaan sebab diorang buat apa yang Allah larang. berbeza pulak dengan orang Mukmin. Allah turunkan rezeki tu dengan keredhaan sebab buat apa yang Dia perintahkan dan tinggalkann apa yang Allah larang. Insya'allah :)

Rezeki tu jugak ada halangannya. Apa yang menghalang rezeki?? Haaa , yang ni jangan amik ringan. Perkara yang menghalang rezeki adalah melakukan dosa besar dan berterusan melakukan dosa kecil. " alaa , aku selalu je buat bla bla bla , tapi ada je duit dalam tangan. hidup je aku sampai hari ni "  Jangan cakap besar , semua tu Allah yang bagi. bila-bila masa je Dia boleh amik. kau tengah seronok menari tiang , tetiba kau rebah kat tiang tu kan. Haaa , dah tak bleh nak buat apa dah. kau get ready je la nak jumpa Allah. Hiiisshh. Syerammm niehh..!

Ada 71 dosa-dosa besar menurut Imam Az-Zahabi. Kalau korang nak tahu , korang search je la kat Madam Google , takpun korang boleh baca kat dalam buku yang berjudul dan bertajuk Dosa-dosa Besar.
Nak tahu apa? aku bagi antara dosa-dosa besar k. kira cam yang paling common la kan.

Antaranya ialah ..
1) Syirik (Menyekutukan Allah)
2) Sihir
3) Meninggalkan solat
4) Tak bayar zakat
5) Riba'
6) Sombong dan sekutunya
7) Berjudi
8) Mencuri
9) Menyamun
10) Perempuan yang menyerupai lelaki (dan sebaliknya)

Yang lain korang cari sendiri ea. hehe.
Ok la , nak gi kelas ni. bobye uolll :p

Salam sayang ;)

Sunday, September 16, 2012

.Perempuan.Aurat.Tudung/Hijab.

Assalamualaikum :)

Macam mana nak mula entah. Mmm. Ok. Kenapa dengan tudung dan hijab ni? Siapa yang pakai tudung ni selalunya kita tahu la yang dia ni perempuan yang beragama Islam kan. Alhamdulillah. Tapi kalau yang beragama Islam tapi tak pakai tudung? Pakai tak nak plak tak seksi kan. Pakai seluar lagi pendek dari boxer ,sambil berpeluk dengan pakwe dia. Orang non-muslim pun pandang dah cam apa. Ada sekali aku pandang la minah2 camni time tu , muka dia bangga beb. Masya'allah -.-'

Mana letakknya maruah sebagai seorang perempuan? Masing2 aku percaya umur dah matang. Dah tahu mana baik mana buruk. Kalau nak masuk form 1 form 2 tu , boleh la umur tak matang lagi. Tapi perkara camni pun tak sepatutnya berlaku sebab dari sekolah rendah lagi dah di ajar tentang didikan agama dan ditambah lagi didikan yang ibu bapa bagi masa kat rumah. Sekurang-kurangnya jaga lah perangai biar senang di mata orang dan tak menimbulkan sebarang fitnah.

Kita ni perempuan Islam , wajib tutup aurat daripada pandangan yang bukan mahram dengan kita. tu sebab keluarnya , tak wajib bertudung tapi tutup aurat tu wajib. Haaa , faham tak? Lilitlah kain pape pun kat kepala tu , pakailah kain apa pun kat badan tu. Buat lah macam mana pun asalkan aurat anda sebagai seorang perempuan ditutup. Tutup aurat tu wajib. Jangan kata tak sampai seru lagi. Al-Quran tu dah lama diturunkan. Dalam tu dah ditulis aurat wanita macam mana , aurat lelaki macam mana. Ada had masing-masing.

Dari sekarang , baik korang buka mindset masing-masing. Kita umat akhir zaman. Tak takut ke? Bila-bila masa je kiamat tu akan datang. tak payah tunggu kiamat , mati tu pun bila-bila boleh datang. Cuba ingat , pahala dan amal dah banyak ke nak kita nak bawak kat sana tu? Jangan leka dengan dunia yang sementara ni. Jangan sampai terlupa mati tu semakin dekat dengan kita. dan kena ingat mati tu tak pernah menjauhi kita.

Ok , lari tajuk lah. aku nak cerita pasal perempuan-perempuan Islam Malaysia yang perasan hidup kat barat ni haaa. Ishhh. Kadang-kadang panas je mata aku pandang diorang ni. Kadang-kadang sedih pun ada. Diorang xmalu ke tunjuk aurat-aurat diorang tu? Ye , tahu. cantik-cantik semua yang ada kat awak. Tapi cantik tu Allah yang pinjamkan kat awak. Cuba syukur dengan tutup semua tu. Bangga sangat nak tayang kat lelaki-lelaki aurat awak tu kan. Kalau ada lelaki yang suka pun , last-last diorang cakap good bye punya kat korang. Tak ramai la lelaki nak cari isteri macam tu. Mesti la diorang nak cari perempuan yang baik-baik  untuk didik anak diorang kan. Kecuali ada yang akhirnya berubah dengan niat kerana Allah. Haaaa :)

Jangan tunggu bila dah bersedia baru nak pakai tudung. Tahu tak , perempuan ni lagi cantik kalau dia pakai tudung. Nampak ayu , sopan , comel je :) Kalau risau nanti dah tak cantik kalau pakai tudung , percayalah , kalau pakai tudung lagi cantik tau. Haaa. Tapi jangan bertudung kerana fesyen. Bertudung kerana nak tutup aurat. Solatlah walaupun terpaksa , berpuasalah walaupun terpaksa , tutuplah aurat walaupun terpaksa kerana perkara yang wajib itu memang kadang kalanya bersifat terpaksa.

Walaupun terpaksa , sekurang-kurangnya usahalah untuk tunaikan kewajipan tu. Bila dah biasa , perkara yang terpaksa tu insya'allah akan jadi ikhlas :)

p/s : sila baca dengan nada yang lemah lembut. hihi

jom tengok conversation ni. masyukk. respect giler..! ahah. *klik untuk besarkan :D


Salam sayang ;D






Saturday, September 15, 2012

Mendapat Perhatian Masyarakat

Assalamualaikum

Alhamdulillah , pemergian arwah Yasmin semakin mendapat perhatian masyarakat. FB pun tak putus2 masih sebarkan berita pemergian arwah. Setiap hari mesti ada berita arwah. Mmm. katanya arwah tak lah sefamous mana. tapi kenapa ramai yang sebarkan? Haaaa.. tu la yang aku kata , bila dah something berlaku , baru nak sibuk tahu , siapa dia *cam xde kena mengena pun????

Selain tu , kebetulan aku dalam bas on the way nak balik ke rumah a.k.a kampung semalam , aku terdengar perbualan ada sorang perempuan ni dengan member dia yang duduk kat blakang aku. lebih kurang umur aku , dak uitm lah kot. jelas ohh perbualan diorang. lagi-lagi start dia cerita je memang pasal arwah , kot tak silap camni haa ayat first dia "kau ada baca kat fb x pasal Yasmin Hunwick?" Memang aku pun pasang telinga  la aku dengan cermat. haha

Perempuan tu cerita la kat member dia pasal arwah Yasmin Hunwick tu. Tapi tu lah yang aku nak cakap kat sini , bahawasanya , bila tersebar berita kmatian seseorang mesti akan ada rumors yang akan menyedapkan cerita sampai tahap dewa kan. Mana tak nya , yang aku betul tahu , apa yang aku post before ni je. itu pun sebab aku tengok ada orang createkan page arwah yang mana dia dan mama arwah Yasmin sendiri admin page tu. Yang aku tahu macam mana arwah meninggal tu dari apa yang mama arwah bagitahu kat page tu. yang aku dengar perempuan smalam tu cerita kat member dia, dia ada cakap yang arwah Yasmin tu bergaduh dengan boyfriend dia , pastu keluar rumah , ajak kawan2 dia keluar , then naik motor bertiga , pastu kena langgar dengan van pelancong. berkerut gak kening aku masa dengar part tu *tapi cover  la kan , kang orang nampak aku muka cam tengah tahan nak membuang je plak , tapi yang last tu sama la dengan apa yang aku tahu. yang cerita awal tu aku tak tahu. Wallahualam laa.

* Sebenarnya lain yang aku nak tulis dalam entri kali ni , tetiba cam dah terbanyak tulis plak kan. haha Yang aku nak cakap , kenapa ek bila seseorang tu dah takde kat dunia ni baru la kita nak amik tahu , nak hargai dia bagai. aku cakap camni , sebab ramai la yang bersimpati la dengan pemergian arwah Yasmin ni. bukan setakat arwah Yasmin ni je , ramai lagi. daripada tak kenal , sampai famous la orang tu lepas dia meninggal sebab nak tahu sape dia * salah sorangnya aku lah tu -.-' Tapi macam ada baiknya jugak jadi camni , insya'allah ramai yang sedekahkan al-fatihah dan mendoakan arwah. insya'allah jugak ramai yang sedar kematian tu tak menunggu masa tua.

Haaaa. lagi satu aku dengar perempuan tu cakap * asyik cakap perempuan je dari tadi. cam kurang ajar gak tapi aku tak tahu nama dia laaa. haha arwah Yasmin ni cam dah tahu yang dia nak pergi atau kembali kepada Yang Maha Esa. Tapi percayalah , kalau dia betul2 tahu mesti dia akan gelisah tahap gila babeng , duduk pun tak senang , buat pape pun cam ada je yang tak kenang. haaa , itu ye kalau betul dia tahu dia nak pergi. Tapi dari post dia before2 ni , dia still happy , still lagi cam belum ready nak mengadap Ilahi. Aku tak cakap la aku tahu semua , macam la aku ni baik sangat plak kan. tapi ishhh , aku pun tak tahu nak cakap. takut kalau ada yang tersalah anggap pulak. kang ada plak yang cakap , "kau mana tahu , entah-entah hari-hari dia buat solat taubat". ada yang kena gam mulut kang. haaaaa , aku tak tahu apa yang dia buat hari2. sekian. heeee

Melainkan dia sedar akan tanda2 yang ada pada diri dia. macam cerita 100 hari. Haaaaa , sape yang belum tengok , boleh la tengok. aku tak tengok lagi sebab aku takut. hehe. bukan takut apa , aku suka terfikir pasal mati. kang aku tengok cerita tu , macam2 la aku fikir. Agak menggelabah kan * pedulik apa aku , tapi tu lah aku. * sambung balik Pada yang sedar akan adanya tanda2 dalam masa 100 hari , 40 hari , 7 hari , 1 hari tu , buatlah persiapan sebaik mungkin untuk berjumpa dengan Pencipta yang dah menghidupkan dia pada hari ini. Kalau aku la antara orang tu , menangis je la kerja aku. Gelisah memanjang , rasa cam tak tentu arah. Yela , mana taknya , amal aku tak cukup lagi. sikit sangat lagi. dosa aku banyak , beb :'(

Ada yang cakap , jangan takutkan mati sebab itu adalah peluang untuk bertemu dengan Allah. Memang la. semua orang akan berjumpa dengan Dia. Tapi kalau dosa bertimbun , amal pun tak seberapa , kau tak rasa cam malu ke nak jumpa Dia. ditambah lagi azab yang disebabkan dosa tu , azab bukannya sakit sikit-sikit. Allahuakbar. Mengigil badan  bila teringat benda tu. Ya Allah :(

#al-fatihah buat arwah Yasmin

Salam Sayang. Okbai :)

Wednesday, September 12, 2012

Satu Keinsafan

Assalamualaikum w.b.t

tersangatlah lama ya amat blog ni aku tak update. antaranya sebab tak ada idea dan terlalu sibuk dengan assignment dan project yang ditimbun di atas bahu seorang pelajar seperti aku. kalau boleh , nak buat tak tahu je segala kerja yang datang , tapi apakan daya , amanah dah diberi. kena la buat *tapi kadang2 , kantoi gak. haha 

Sebenarnya hari ni aku terasa nak update blog ni untuk share something. Rasanya dah ramai tahu pasal pemergian salah seorang blogger muda kat Malaysia ni. Dia bukanlah seorang yang popular macam blogger2 lain , tapi rasa macam terpanggil untuk letak pasal dia kat salah satu entri aku. blogger yang aku maksudkan ialah arwah Yasmin binti Johan Eusoffe atau lebih dikenali sebagai Yasmin Hunwick. Klik la nama dia yang aku dah highlight tu kalau nak melawat blog dia. Arwah kembali ke rahmatullah pada 3 jun lalu , tapi semalam baru aku dapat tahu tentang pemergian arwah. tu pun nasib baik , FB sebarkan. jadinya boleh la kita sama2 sedekahkan al-fatihah kepada arwah.

Aku tak pernah kenal siapa arwah Yasmin ni , tapi dari pandangan aku bila baca blog dia , dia seorang yang sangat cantik pada mata aku dan seorang anak yang baik. Arwah baru je 17tahun , tahun ni plak dia sepatutnya menduduki SPM. Dia terlibat dalam kemalangan dengan dua orang lagi member dia bila dirempuh oleh sebuah van pelancong masa nak buat u turn. Nak cerita lanjut , gi la tengok blog arwah. Blog tu sekarang , mak dia yang teruskan yang mana ayah arwah tengah kemas bilik arwah , terjumpa satu buku yang mengandungi segala password kat dalam tu. so , kalau arwah punya account  fb , twitter atau apa2 nak di delete andai kata tak elok dimata orang pun boleh.

Arwah di saat2 terakhir dia , ada menunjukkan tanda2 dia akan kembali kepada Yang Menciptakan dia. Antaranya , dia bermimpi buruk 3kali berturut-turut *kalau xsilap aku , lepastu dia ada baca buku yang brtajuk "Beginikah rasanya 7 malam pertama di dalam kubur" *lebih kurang la tajuk dia. haaa. Lagi2 , dia ada tulis dalam blog dia yang dia takut , dia banyak dosa. aku pun banyak dosa gak wehh. yela ajal maut tu kita tak tahu bila. bila2 masa je dia boleh datang. tak de nak tunggu kita taubat dulu baru nak datang. takde nak tunggu kita bertudung litup dulu baru nak datang. entah sempat nak taubat ke tak , entah laa. tapi , Allah tu sentiasa buka pintu taubat untuk hamba2Nya :')

Sebab itu , kena takutkan mati. yela , bila dah mati nanti apa je yang boleh buat? semua amalan2 akan ditanya. cukup ke amal kita selama hidup kat dunia. buat tak apa yang Allah dah perintahkan sepanjang hayat kita kat dunia yang Allah pinjamkan sementara kat kita. aku tak lah kata aku ni baik sangat. aku pun muhasabah diri ar cakap camni. takut bhai azab kat akhirat nanti. yang tak pakai tudung , tak tutup aurat tu cepat2 la insaf. ke nak nampak kematian depan mata dulu baru nak insaf? memang selalunya macam tu , bila ada kematian depan mata atau orang terdekat , baru la rasa takut suma. jangan la macam tu. Kita ni , iman turun naik , amal tak pasti lagi boleh diamalkan setiap hari. kena sentiasa insafkan diri. kena sentiasa rasa dekat dengan Allah. kena sentiasa ada taqwa dalam hati. 

Semoga kita semua dapat mencari dan menggapai redha Allah. Insya'allah :)

#Semoga roh arwah Yasmin binti Johan Eusoffe ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman. Aamiin.

Wassalam

Saturday, July 7, 2012

Marah

Assalamualaikum.
siapa yang marah2 ni..? kenapa marah2..? tahu tak kalau kita layan je perasaan marah tu , syaitan makin besar dalam diri kita ni. bila marah menguasai diri macam2 boleh berlaku. antaranya : 1. Degupan jantung akan meningkat. 2. Otot menjadi tegang. 3. Tekanan darah meningkat.  4. Pernafasan tidak menentu. 


Jangan terlalu dilayan perasaan tu. Ada yang simpan perasaan marah tu selama setahun , sehinggalah menjadikan stress dalam diri. Bila dah macam tu , macam2 kita tak boleh nak fokus. ok , jom kita tengok antara cara-cara macam mana nak tenangkan diri supaya perasaan marah ni , beransur hilang.

Solat
Solat ni banyak fadhilatnya. bila kita jaga solat lima waktu , insya'allah ia akan memberi ketenangan jiwa dan pemikiran seseorang.

Berzikir
Bertasbih , bertahmid , bertakbir dan sebagainya. Berzikir itu dapat memberi kita ketenangan jiwa sepertimana ada disebut di dalam satu ayat surah ar-Ra'd 'ketahuilah dengan zikrullah itu , tenang tenteramlah hati manusia'


Al-Quran
Amalkan mendengar dan membaca ayat-ayat Al-Quran. jika tak keberatan , dihayati sekali maksudnya. Dengan mengamalkan perkara2 ni , insya'allah jiwa akan jadi tenang. Al-Quran itu adalah penawar kepada segala penyakit minda

Berdoa
Perbanyakkan doa , memohon ampun dan berserah kepada Allah. mungkin selama hari ni , dah terlalu banyak dosa sehingga kita jadi gelisah dan tak menentu. ditambah lagi bila marah , perasaan tu akan menjadi-jadi walaupun halnya taklah sebesar mana.

Kesimpulannya , bila datangnya marah itu , cubalah mendekatkan diri kepada Allah. Allah itu sentiasa ada untuk kita. Sentiasa ada untuk hamba2Nya. Ingatlah kalau kita rasa keseorangan dan tiada apa2 lagi , Allah itu lebih dari cukup. Allah itu yang paling berkuasa. Tiada bandingan. Mohonlah segala-galanya dari Allah. merintihlah kepada Dia. Allah suka mendengar rintihan hamba2Nya.

Credit juga untuk page ni. Dekat sini , korang boleh jugak jenguk2 untuk tengok cara2 hadapi atau tangani marah yg lain :)

Tips 1
Tips 2

Friday, June 15, 2012

dah jumpa ke belum??

Assalamualaikum. hari ni and today , kita cakap pasal mencari pasangan hidup yang insya'allah akan berkhawin dengan kita *adalah tu yang nak cakap aku gatal nak kawen la , xsabar nak kawen la , miang laa. aku tak kisah k. biasalah orang cool cam aku. haha Kenapa nak cakap pasal ni? *eh2. suka hati aku la. blog sape ni?  Sebab usia semakin meningkat. walaupun kita ni muda lagi , ajal maut bukan datang time kita dah tua bangka je k *agak2 peserta kilauan emas , terasa x? Andai dah ada calonnya , tapi kalau asyik ditangguh je perkhawinan tu , mana tahu esok lusa Allah dah amik nyawa tu. Dah terlepas satu sunnah nabi. So , kawen cepat2. Dah ada calon , jangan tunggu lama2. ^_^

Kita mesti la nak yang bakal jadi pasangan hidup kita nanti , baik sifatnya , baik luar dan dalam dan baik segala-galanya. Semua orang impikan camtu. aku pun nak yang macam tu kalau boleh TAPI kena ingat , tiada siapa yang sempurna. tiada yang perfect. dan tidak akan ada pun melainkan hanya Dia yang menciptakan kita. hanya Dia yang sempurna segalanya2nya. Oleh itu , kalau baru cantik sikit , baru hensem sikit , baru menang contest Hero Remaja ke , Dewi Remaja ke , jangan bangga. *eleh , cam la aku tak tahu sape2 yang menang tu. mesti bangga tahap ghaban punya kan? :p Awak2 tu , xcantik mana pun. xhensem mana pun. Allah baru bagi sikit je tu k :)

Ok , lari topik. Berbalik kepada tujuan asal entry ni ye ;)




Haaa. dah baca kan? pergi je cakap. tak salah pun perempuan yang rasa gentle nak gi cakap kat laki tu. pergi je , kalau dah jumpa orang cam Ustaz Azhar Idrus ni cakap , xkan dia nak maki plak kan? Kalau betul la dia seorang lelaki yang soleh , dia xkan mengasari perempuan. kan. kan. Kalau dia cakap , "eh , xmalu ke? awak tu perempuan. perempuan plak yang cari lelaki". haaa, time tu kalau korang yang berjantina perempuan tu nak belasah laki tu , gi je la. nampak lebih gentle dah gagah tau *jangan buat , aku tipu. :D
Ala , tolong la. jangan malu2 ye cik adik manis semua. tak payah la nak malu2 sangat. Cool la sikit *macam aku. bhahaha Malu bertempat jugak la kan. tapi , kalau dah tak tahu malu takpun hilang dah urat2 malu tu , aku pun rasa cam nak maki kau. haha. Jadi gentle yang aku maksudkan , macam Siti Khadijah melamar Nabi Muhammad. tengok, sweet je. so cooolll. hihi. 



Haaa , ni lagi satu gambar kata2 daripada Ustaz Azhar Idrus , rasa cam banyak perkataan dalam gambar ni. Bacalah k. Aku setuju je dengan apa yang beliau cakap ni. Kalau tengok dalam drama2 kat dalam TV tu * tak kan kat luar TV plak , tengok siapa yang memberontak kalau anak dia nak kawen , Si Mama dia kan? Si Papa dia duduk la diam atas sofa baca surat khabar *padahal tengah ingat skrip , dialog lepas tu apa plak. cam aku tak tahu. xde maknanya baca surat khabar tu. heh Tapi aku yakin , benda2 ni memang ada terjadi dalam dunia sebenar. Si Papa ikutkan je lah perangai bini dia nak buat itu buatlah , nak buat ini pun buatlah. Kalau nak solat , solat lah , kalau xnak solat sukahati lah. haaaa , itu ke neraka lah kau jawabnya sebab tak menunaikan tanggungjawab. Jangan takut bini ye bro2 sekalian. This is not good you know? haha.

Yang Si Mama tu pulak , jangan la nak ikut hati je nak kawenkan anak dengan orang yang dia dah pilih.Ni tak, dah cop awal2 dah. padahal , anak orang tu baru je lahir. ape la.. Kalau dah baik budinya , seorang yang menjaga agama Allah , insya'allah. tak rugi punya dapat menantu macam tu ^_^

Haaa. aku suka ayat last tu. aku cam nak try ayat last tu. pastu mak aku pun jawab " pe kata kau masuk dulu , nanti mak follow" ataupun tau2 aku dah ada dalam almari. haha. Kalau korang rasa nak try boleh gak , nanti bg feedback kat sini. mana tahu berjaya. Selamat mencuba..! *eh..



Thursday, June 14, 2012

Akhirnya

Assalamualaikum :)

Dah berapa puluh ratus kali plan nak jumpa , nak jumpa tapi tak jumpa. sejak dulu lagi. sejak tiga tahun yang lalu. akhirnya , Allah bagi jugak pertemuan tu. Alhamdulillah :')

Siapakah? Nurul Ain Hussin empunya badan. rindukan dia. dia pun rindu aku gak. HAHAHA. ok , tu lebih. haha. malu2 sey kawan aku ni masa mula2 jumpa. haha. Dialah antara sahabat yang bila teringat dia , akan mengingatkan aku dekat Allah. Dialah sahabat dunia , dialah sahabat akhirat. Insya'allah :')



ain dan tittew :p

berjumpa kami sebab nak gi kenduri kakak syikin. ain turun seremban semata2 nak gi kenduri tu dan jumpa kami2 je tau. semalam dari johor , hari ni gi kenduri , esoknya dah balik ke johor. thanks ain :)

and this is 4 of us :)


syikin , ain , atika , tittewww 

xpayah nak tittew sangat la kan.bhaha. dewannya biru , habis semua gambar pun biru jugak warnanya. haha. kena bagi edit baik punya la gambar2 tu nanti. haha.

ok , tak tahu nak cerita dah , till we meet again , friends. i'm gonna miss them :')

bawah ni, entry yang ain dah tulis , sepanjang perjalanan dia nak jumpa kitorang. hikhik



----> bila satu dorm nak berkumpul balik ? <----

tata ;)





Wednesday, June 13, 2012

kawenn?

Assalamualaikum :)

kenapa kawen ? siapa kawenn? AIN la ni *nama kau di type lagi. kuang2. ada ke tanya aku , nak kawen dah. cett. tapi kalau sampai seru , boleh saja. hehe. member2 aku yang lain pun cakap aku tak sabar nak kawen sebab post kat FB pasal2 kawen je. eh sengal masing2. bukan tak sabar nak kawen. nak kawen awal tapi bukan sebab yang xelok. Insya'allah sebab elok. elok kawen awal. meraung2 syaitan tu nanti. haha.

guess what? aku dah cakap ngan mak aku , aku nak kawen. haha. mak aku tanya dah ada calon ke belum. haa. tiba rasa cam anak tekak aku tersangkut plak biji durian time tu. tak mampu meneruskan perbincangan. haha. dah ada ke belum? masih di atas pagar. aku sendiri tak tahu sebenarnya :)

tapi nanti aku kawen , aku nak semua member2 aku ada. datang tau. tak kira , korang datang gak. kot tak putus kawan :p haha. Kalau masih diberi nyawa sampai jodoh tu , insya'allah aku terima :)

p/s : sorry coz , tak sempat2 lagi nak jenguk blog2 korang yang kat dalam chatbox tu. 

Monday, June 11, 2012

I'm coming..!

Assalamualaikum. Mmm. kali ni , tiada maaf akan dipinta atas kelewatan yang sangat terlewat sebab tak update blog. SEBAB. AIN cakap , bila aku update blog je , "sorry lambat update. dah memang kau lambat pun..! " ok , tu kelakar. haha. ain mana? ain mana entah. kalau ain yang dimaksudkan baca blog aku , sila terasa. HAHA

Hadirnya aku disini , sebenarnya aku masih tak tahu nak update apa tau. aku nak update intro kat atas ni je sebenarnya. penting bagi aku. haha. kejap laa. FB jap. XD

1 jam kemudian :D
ahha..! aku dapat dah. aku nak cakap sikit je pun. Aku tak puas hati dan sakit jiwa tengok peserta2 Pentas Kilauan Emas tu. alahai , sedeh pun ada -.-  Dah kenapa ek , diorang umur2 dah lanjut pun nak masuk benda tu? Dibuatnya tengah terkinja kinja atas pentas tu , roboh pentas tu. haaaa. hambikk kau. Tak caya? gi la tengok iklan kat TV tu haa. alahai.. Eeeee. entah apa2 la. Cuba la bersyukur sikit Allah tu dah lanjutkan usia tu, tak meninggal awal. patutnya usia2 camtu kena la lagi dekatkan diri awak tu dengan Allah. bukan terjerit terlolong macam tak pernah jumpa mikrofon. Bukan la aku sakit jiwa dengan Pentas Kilauan Emas tu bermakna aku senang hati tengok Mentor , Akademi Fantasia yang muda2 lagi tu. Ohhh. Tiada maknanya. tengok pun tak. i tak layan laa. haha. :p TAPI...! haaa. ada tapi kan. haha. kalau lagu sedap2 , aku download , aku dengar dikala tengah boring2 , mengantuk tu. haa. layan. hihi

Dah la , xtau nak cakap apa. bye. haha.

#aku rindu dia *tiba2. suka hati laa. wekkk :p

Wednesday, April 18, 2012

Assalamualaikum.
First nak mintak maaf kat sesape yang rajin datang kat blog ni nak baca apa yang diupdate. tapi tengah sibuk sangat la sekarang ni. so , maafkan saya ye. *bajet cam ramai fans kan, haha.

Insya'allah tak lama lagi , blog ni akan diupdate lagi.. ;)

Take Care :D

Tuesday, March 6, 2012

(",)

Aku lemah. Aku tak sekuat mana.
Tapi aku tetap kena teruskan lakonan ni.
Tapi sampai bila?
Aku pun tak tahu sampai bila.

aku selalu rindukan kenangan ..

# aku tahu yang kau tahu apa orang lain tak tahu yang hanya kau dan aku tahu :')

*speechless* HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA


Tuesday, February 21, 2012

I'm Back :)

Hello Peeps..! hey , i'm back. Lama tak online sebab cam tak ada mood lah nak online.. *eh , poyo lah kau. Teringat dulu ada seorang hamba Allah ni cakap kat aku yang dia tak suka aku ada broadband sebab aku selalu online. Haa.. Tu lama aku tak online. Suka tak? Kisah plak dia aku lama tak online? hahaha..

Hari ni nak update pasal apa ek? mmm..

(10 minit kemuudian) *kisah plak aku. sejam pun xheran.. 
Ahah. dapat idea ni. Hii.. Hari tu aku tengok cerita Moment to Remember. Korang dah tengok belum? Nanti rajin2 tengok tau.. aku dah tengok 2kali kot citer ni.. Aku tak kata citer ni best tau.. Sebab citer dia slow la.. haha.. Tapi dah separuh baru cam ok citer dia. hee

Ni sinopsis cerita tu.

A career woman Soo-jin who has everything and was born with a silver spoon in her mouth gets dumped by her already-married boyfriend. She tries to get over him and forget. One day she bumps into a poor carpenter, Cheol-soo whose only goal in life is to become an architect, and she becomes attracted to him. They finally fall in love and get happily married. Now that she thinks she found the right one, she has to face the undeniable fact that she has a disease which is erasing her memories…


Bila tengok cerita tu , aku terbayang something tau. Macam mana kalau disease tu terkena kat aku? Tiba2 je. haha. Eh , suka hati aku lah. Wekkk.. haha.. ye. aku tebayang lah. Macam mana kalau aku yang ada kat tempat perempuan tu.. Apa perasaan dia nanti? Dia sedih tak yang orang selama ni sayang dia akan lupakan dia? Kalau aku plak , kalau aku ada penyakit tu.. Aku sedih kot.. Aku terpaksa lupakan orang yang aku sayang selama ni , terpaksa lupakan semua kenangan , tepaksa lupakan semua orang , terpaksa lupakan segala-galanya. Sebab aku sentiasa rindukan kenangan :)


Yang lagi sedih , lupa Allah tu siapa.. Lupa yang aku pernah jatuh cinta dengan Dia.. Sedihnyaa..! :'(

Soalan terselit..

Eh , kau ada boyfriend Balqis? 
Tak adalah. Yang ada cuma bakal suami. Insya'Allah :)




# Dari dulu aku selalu pegang ayat ni. 'Hargai dia selagi dia masih ada' . ;)


Take Care ;)

Sunday, January 22, 2012

Dunia tanpa internet

Hello peeps..! Hari ni akhirnya datanglah idea untuk mengupdate blog. Hakikat yang sebenarnya malas. haha.

Ok. apa jadi kalau dunia tanpa internet? Tanpa encik Google , tanpa Facebook , tanpa Twitter , tanpa Blog , tanpa Shopping Online , tanpa Email dan tanpa semua benda yang menggunakan internet.. Ye. Cuba bayangkan.  Mesti setiap hari posmen hantar surat kat rumah punya. Berita pun mesti lambat tahu, paling cepat pun baca surat khabar je lah. Yela, segala info kebanyakannya cari kat internet. Kalau ada apa2 berita pun kat Facebook kan , macam yang terbaru ni arwah Izwan Pilus meninggal. Aku tahu kat Facebook. Haa.. Assignment plak, camne? Selalu Google je kan. Kalau tak ada internet , maybe ramai yang ada kat library , masing2 bertimbun dengan buku.. Haha

Kan.. Maklumlah sekarang kebanyakkan bergantung dengan internet. Dengan download lagu , movie , software dan macam2 lagi. Macam mana orang dulu2 agaknya kan. Tapi alhamdulillah , mereka boleh je hidup.. Boleh je ramai kawan walaupun tak ada Facebook dan lain2 kan.. Kita ada ramai friendlist Facebook pun tak tentu lagi berkawan semuanya tu kan.. haha.. Lagi.. Wahh.. nak beli secara online bagai.. camne tu? Kalau2 xada kredit , takkan nak hantar surat kan.. kalau tak tu , post je kat wall dia.. "Wey , sorry la aku tak ada kredit. Kita chat kat sini je lah"..Pastu masa2 terluang korang yang 5 , 6 jam untuk Facebook , Twitter dan lain2 tu nak buat apa? Waa.. bayangkan2.. Dunia Tanpa Internet..

Adakah akan terjadi seperti ini ? .....




Gambar2 ihsan dari encik Google.. ;)

# Bila kita dah kembali ke rumah kekal ( kubur ) , lagi la tak ada apa2.. Elektrik pun tak ada inikan internet.  Betul2 gelap masa tu. Mana boleh nak bawak lilin atau pelita. Amal kita je yang boleh tolong kita nak terangi 'rumah' tu nanti. :)

Taking Care
;)

Monday, January 16, 2012

Ishh.. Tak Baik Laa

Apa yang tak baik? tiba2 je kan.. :)
Hari ni balqis nak jadi baik sikit lah dalam entry ni.. Lagipun dah lama tak update kan.. :)

Ok. berbalik kepada tajuk , apa yang yang dimaksudkan sebenarnya? Benda ni yang paling aku tak suka nak dengar. Dan aku cuba elakkan. Yang dimaksudkan adalah mencarut. Mungkin ada yang kata benda ni kolot , macam lah aku bagus sangat atau sebagainya. Suka hati. Tapi ni ikhlas dari hati aku. Muhasabah diri aku sendiri jugak :) 

Yang paling selalu aku dengar , orang suka sangat sebut2 binatang ni.. memang famous tahap gaban dah aku rasa. Memang ketinggalan lah kalau korang tak kenal binatang ni.. haha. Babi. Apa lah istimewa sangat babi tu? rupa pun tak lah comel mana. Tapi memang dah menjadi kegemaran orang suka sebut2 binatang ni kan..Ye , maybe favourite colour pink.. Tapi... Untung lah.. haha..

Korang taknak try ke sebut haiwan2 yang comel sikit kalau2 tengah bengang ke , marah ke..? at least lebih comel la daripada babi tu.. heee.. contoh kalau tengah marah, try la cakap "kau ni apesal camni perangai kau ni haaa..?!! Macam hamster..!! kau tau tak?!!" Kan sweet gitu.. * cam sengal pun ada. haha

tu.. alalala. comel lettew.. haha

Banyak lagi perkataan2 mencarut ni.. Tapi yang ni je yang boleh aku hujahkan kat sini . Dan ni kiranya antara yang paling famous la.. Yang pasti aku tak suka la dengar babi tu disebut2.. Sorry dan maaf kalau ada yang terasa. Pendapat aku sendiri.. Korang try la famouskan hamster plak.. Mesti aku suka nak dengar.. Hee

Taking Care
;)



Friday, January 6, 2012

BukanRayuan


.. .. ..

Perlukah aku give up? 
Jangan.. Belum masanya.. dan jangan pernah give up, Balqis.. 
Be strong..
Aku berserah kepada takdir.
Semoga Allah memberikan yang terbaik buat aku.
Amin. 

#  i'm not happy  :'(


Sunday, January 1, 2012

:: Words ::

Biarkan yang lalu terus berlalu dan biarkan yang akan datang terus mendatang
Semoga hari-hari mendatang akan jadi lebih bermakna buat diri ini
:D

Taking Care :)