Thursday, November 3, 2011

Rindu

Rindu..
Pada siapa? :) Pada si dia yang bergelar bapa..

Kalau dulu walau pun jarang balik , at least dia balik.. Bila balik , walaupun tak suka sangat.. Tapi ada juga perasaan dia teringat kat anak2 dia.. Tapi sekarang dah tak ada.. Sepi rumah kat kampung tanpa kehadiran seorang bapa..

Abah ,... kakak tau abah ada family lain.. Kakak tak mintak pun abah selalu bagi duit kat kitorang , Sejak dapat pinjaman MARA , kakak tak pernah pun mintak duit kat abah kan.. Kakak tak kisah pun kalau abah tak bagi duit.. Tapi kakak harap sangat abah ingat tanggungjawab abah.. Tanggungjawab tu antara abah dengan Allah.. Kakak tak dapat nak tolong abah nanti..

Abah.. Dalam hati ni selalu tertanya2.. Kakak dan adik wujud lagi tak pada abah? Abah ingat kami lagi tak? Abah pernah terfikirkan kami lagi tak? Kakak tak cakap pape.. Tapi kalau abah teringat kat kakak , kenapa abah tak datang jenguk kakak pun kat sini.. Tempat tinggal abah dan tempat kakak belajar tak jauh mana pun.. Setengah jam je jarak.. 

Kadang2 kan abah , kakak terfikir kenapa family kita jadi macam ni.. Kakak tengok kawan2 kakak cerita2 pasal family diorang , pasal mak dan ayah diorang.. Tapi kakak cerita dan cakap2 pasal mak je.. Abah.. Kenapa kita jadi macam ni? Abah benci kat kitorang ea? Abah tak suka kitorang ea.. Kenapa tak suka kitorang? Sebab kitorang duduk kat kampung ? Tak sama dengan abah dan family lagi satu duduk kat bandar?

Hari tu first time kakak jejak rumah abah kat Damansara tu.. Kakak rasa lain.. Sebab kat situ rumah orang2 kaya.. Excited jugak mulanya.. Tapi kakak tak suka duduk rumah tu.. Kakak duduk rumah tu sebab kalau2 abah nak luang masa dengan kakak.. Tapi fikiran kakak meleset.. Abah keluar kerja petang... Balik pukul 3 ke 6 pagi.. Pastu bangun dah pukul 3 petang.. Bangun2 abah terus siap2 pergi kerja.. Abah.. Mana waktu dan masa abah untuk solat? Abah jaga2 ya.. Hidup mati kita kerana Allah.. Ajal kita bila2 je boleh sampai... Abah jangan lupa Allah tau..

Kalau ada perkara yang buatkan abah benci kakak , mak dan adik , kakak mintak maaf untuk semua.. Kalau mak ada suruh abah buat apa2 untuk kakak dan adik , mungkin mak nak ingatkan abah yang abah ada tanggungjawab.. Abah jangan marah mak  ye..

Abah.. Take care selalu ye.. Walaupun , kakak tak call abah , ada jugak ingatan kakak kat abah coz you're my dad .. Ni kakak buat entry pasal abah lagi :).. Kakak tahu abah busy..Tu sebab kakak taknak call....Lagi2 , sekarang family abah ada orang baru.. Jaga Anya baik2 ye.. Jangan abaikan dia.. Kakak percaya Anya boleh jaga abah bila dia dah besar nanti . Kakak gantikan Anya dengan diri kakak sebab kakak rasakan diri kakak terlalu jauh dengan abah..  Mmmm.. Abah , pintu taubat masih belum tertutup.. :) Kakak doakan semoga kehidupan abah dan keluarga sentiasa dirahmati Allah dan berada di jalan yang lurus.. 

 Abah tetap abah kakak..Kakak Sayang Abah.. :)





1 comment: